İlk yerli tank projesine güç kattı!

İlk yerli tank projesinde görev alan Sistem Teknik’in rekabette güçlü silahı SolidWorks Enterprise PDM.


SolidWorks,Sistem Teknik,yerli tank,tasarım,çizim

Türkiye’nin önde gelen ısıl işlem fırınları üreticisi Sistem Teknik üç boyutlu CAD yazılım ailesi SolidWorks ile milyon dolarlık projelere imza atıyor. Sistem Teknik, tasarım hızını ikiye katlayan ve prototip hatalarını neredeyse sıfırlayan SolidWorks ile üretim maliyetlerinde de önemli oranda tasarruflar sağlıyor.

Türkiye’de çelik sektörüne yönelik ısıl işlem fırınları üreten Sistem Teknik, endüstrideki 30 yıllık deneyimi ile milyon dolarlık projelere imza atarken, dünyanın en gelişmiş 3D CAD teknolojisini kullanan SolidWorks yazılımlarının gücünden faydalanıyor. Sistem Teknik, Türkiye’nin en önemli savunma projelerinden biri olan Altay Projesi kapsamında ilk yerli tank üretimi için gerekli namlunun ısıl işlem tesisini, tasarım çalışmalarında Solidworks’ten yararlanarak modern bir tesis olarak MKE’ye kurdu.

Dünyanın önde gelen markalarına, mühendis ve tasarımcılarına esin kaynağı olan 3D CAD platformu SolidWorks, Sistem Teknik’te tüm Ar-Ge çalışmalarına; üretim sürecinde verimliliğe ve maliyet tasarruflarına önemli katkılarda bulunuyor. SolidWorks, şirketin tedarikçilerine malzeme reçetesi oluşturmaktan, tasarım prototipleri geliştirmeye ve imalata kadar hemen her aşamada üretim sürecindeki zaman kaybını yarı yarıya azalttı.

SolidWorks’ün 3 boyutlu modelleme ürününü iki yıldır kullandıklarını ifade eden Sistem Teknik Proje Müdürü Serkan Güneşoğlu, tedarikçilere malzeme listesi oluşturmak için daha önceleri Excel ile tablolar oluştururken en az iki gün çalışmak zorunda kaldıklarını söylüyor. Güneşoğlu, “SolidWorks Enterprise PDM, revizyonlarda ve teknik verilerin saklanmasında da bize çok büyük kolaylık sağlıyor. SolidWorks Enterprise PDM ile revizyon yapıldığı zaman tüm değişiklikler 3 boyutta hemen teknik resme yansıyor.

Revizyonlar çok hızlı ve esnek gerçekleşiyor

Sanayinin önde gelen firmaları için ısıl işlem tesisleri üreten Sistem Teknik, tüm projelerinde SolidWorks Enterprise PDM’in avantajlarından faydalanıyor. SolidWorks Enterprise PDM’i Türkiye’de ilk kez kullanan firmalardan biri olan Sistem Teknik, özel ihtiyaçları nedeniyle bu ürünle birlikte çalışan birçok özel yazılım geliştirerek kendine özel bir uygulama ortamı oluşturdu. SolidWorks kullanımının kolay ve etkili olması, Sistem Teknik bünyesinde hızlı bir geçiş süreci yaşanmasını sağladı.

SolidWorks’ten önce iki boyutlu bir CAD yazılımı kullanan Sistem Teknik, bu tür yazılımlarda teknik detayların gözden kaçması nedeniyle imalat hatalarını azaltma girişimlerinde sıkıntı yaşıyordu. Ayrıca bu yazılımın tasarımda revizyon özelliğinin olmaması nedeniyle geliştirilen bir ürüne yeni özellikler eklemek için sil baştan yeni bir tasarımın yapılması gerekiyordu.

SolidWorks ise gelişmiş teknolojisi ile tüm bu sorunları radikal bir şekilde ortadan kaldırdı. Artık firma mühendisleri SolidWorks Enterprise PDM ile örneğin, 10 gün önceki bir çizime tekrar dönüp gerekli değişiklikleri hızla gerçekleştirebiliyor.

Sistem Teknik Proje Müdürü Serkan Güneşoğlu, hacimli projelerle çalıştıklarını ve projelerdeki herhangi bir hatanın bazen üç kata varan maliyet artışlarına neden olduğunu söylüyor. Çünkü yapılan bir hata ve gecikme, bu ürünün gelişine bağlı olarak müşterinin tesisinde işin durmasına neden olabiliyor. Güneşoğlu, prestij kaybının bazen ürün maliyetinden çok daha büyük bir risk olduğunun altını çiziyor.

Mevcut projelerle daha hızlı ilerleme

SolidWorks Türkiye Satış Yöneticisi Murat Tüzüm, Türk sanayicilerinin de teknolojinin olanaklarını kullanarak verimliliğe odaklandıklarını ifade ederek Sistem Teknik’in bu konuda çok başarılı bir örnek olduğunu söyledi. Tüzüm, SolidWorks’ün Sistem Teknik’e sağladığı sayısız faydanın yanı sıra proje maliyetlerini yüzde 10 civarında azalttığını vurgulayarak şöyle konuştu.

“SolidWorks’ün imalat sektöründe karlılığa yüzde 15-20 oranında katkı sağladığı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla platformumuz maliyetini en geç bir sene içinde çıkarabiliyor. Sistem Teknik bunun güzel bir örneğidir. Türkiye’nin çelik ısıl işlem tesisleri alanındaki lider firmalarından Sistem Teknik, kapsamlı ve büyük projelerde kullandığı 2D CAD yazılımından 3D SolidWorks platformuna geçtikten sonra önemli avantajlar elde etti. SolidWorks Enterprise PDM ile gelen revizyon takibi gibi özellikler, mevcut projelerin çok daha hızlı gözden geçirilmesini ve imalat hatalarının çarpıcı oranlarda azaltılmasını sağladı. Bu sektörde imalat hatalarının, proje maliyetlerini duruma göre üç kat artırdığı düşünülürse hata oranının azaltılması üretim kalitesinde tartışılmaz bir iyileşme yarattı. SolidWorks ile tasarımın ürüne dönüşmesi iki kat hızlanırken, yazılımın 3D avantajları sayesinde imalat hataları on kat azaldı. Tedarikçiler için sipariş listeleri iki günde hazırlanıyordu, şimdi saatler mertebesinde gerçekleşiyor. Böylece toplam proje maliyetlerinde en az yüzde 10 oranında bir tasarruf elde edildiği anlaşılıyor. SolidWorks ile Türk sanayinin rekabetçiliğine katkıda bulunmaktan gurur duyuyoruz”.

veteknoloji

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu