Fatih'e iPad de talip!


Geçen hafta İstanbul’a gelen Apple’ın kurucularından Steve Wozniak’ın Türkiye’yle bir başka bağı daha var. Wozniak’ın eşi hükümetin tablet PC projesinde Apple adına Türkiye’de çalışma yürütüyor.

Fatih Projesi,Tablet PC,iPad,Apple,Foxconn

Bilgisayar ve cep telefonu piyasasının yerli, yabancı devlerini peşinden koşturan Türkiye’deki tablet PC (Kod adı: Fatih) projesine bu kategorinin açık ara lideri iPad de hazırlık yapıyor.  iPad’in üreticisi Apple’ın Türkiye ve Avrupa değil merkezden (ABD) yürüttüğü operasyonun başındaki isim ise geçen hafta Turkcell’in konuğu olarak Türkiye’ye gelen Apple’ın kurucularından Steve Wozniak’ın eşi Janet Hill. Şirketin hedefi gerçekleşirse Türkiye’de her öğrencinin elinde birer iPad olacak.

Apple’da dünya çapında eğitim geliştirme operasyonunun tepe yöneticisi eşi Janet Hill’in eğitim alanındaki fırsatları değerlendirmek üzere önceki ay Türkiye’ye geldiğini belirten Steve Wozniak, şirketin online eğitimde önemli çalışmaları olduğunu ve Türkiye’de de öğrencilere tablet işinde yer almak istediğini vurguladı. Hill’in 14 yıl öğretmenlik yaptığını ve eğitim dünyasında önemli bir yeri olduğunu ifade eden Wozniak, öğrencilerin tablet üzerinden eğitim fikrine ise tam destek verdiği bilgisini aktardı. Geçen ay hayatını kaybeden Steve Jobs’un hayallerinden birini de okullarda online eğitim süslüyordu.

ÜRETİCİSİ FOXCONN TÜRKİYE'DE
Hükümet, bu işin adı ‘yerli’ tablet PC olmasına karşılık aslında bu ifadeyle Türkiye’de üretim yapılması şartına işaret ediyor. Böylece Kanadalı Blackberry’nin (RIM) Playbook veya Apple’ın iPad gibi ürünleri de ihaleye girebiliyor.

Bu tarafta da iPad’lerin dünya çapındaki en büyük üreticisi Tayvanlı Foxconn ismi devreye giriyor. Foxconn, Çorlu’da HP adına masaüstü PC üretimi yapıyor. Türkiye ile işbirliği durumunda Apple’ın Foxconn’un Türkiye deneyimlerini kullanarak hızlı hareketetmesi olası. Öte yandan Apple, “eğitim” başlığı altında başta Mac platformları olmak üzere iOS işletim sistemi destekli iPad, iPod Touch gibi mobil cihazlardan da eğitim hizmeti sunuyor. Tablet tarafında da ABD’de ilkokul, lise ve üniversitelerde uyguladığı birçok proje bulunuyor.

Tablet PC 3G’li mi olacak 3G’siz mi?

Fatih projesi 7.5 milyar dolarlık bir pazara işaret ediyor. 16 milyon öğrenciye tablet PC, 260 bin sınıfa hızlı internet ve akıllı tahta işini kapsıyor. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi vaatleri arasıda yer alan projeyle hükümet kanadından birçok bakanlık ilgili. Bu işin adreslendiği bakanlık ise Nihat Ergün’ün başında bulunduğu Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı.

Türkiye’de (Gebze/Muallimköy) Silikon Vadisi pojesinin de takipçisi olan Bakan Ergün, Fatih’le ilgili olarak yerli, yabancı devlerin tepe yöneticileriyle art arda görüşmeler yapıyor. 2012’yle birlikte ihaleye çıkılması planlanan projede şu an ortada olan en önemli konuların başında ise “3G” konusu yatıyor.

Turkcell ve Vodafone gibi oyuncuların da istekli olduğu projeyle ilgili Bakan Ergün’ün firma yöneticileriyle yaptığı görüşmelerde, “Sağlıkla ilgili çekinceler var. Bu konuda henüz karar verilmedi” söylemini öne çıkardığı ifade ediliyor. Operatörler ise 3G, bir diğer ifadeyle mobil internet olmadan (15 milyon adetlik data hattı satışına işaret ediyor) bu operasyonun çöp olacağı bilgisini aktarıyor. Bu noktada Ulaştırma Bakanlığı ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Sanayi Bakanlığını ikna etme konusunda devreye girip girmeyeceği merak konusu.

Fatih projesi ne anlama geliyor?

* Tablet PC ihalesini alacak firmalara Türkiye ’de üretim yapma zorunluluğu getirilecek.

* Bu ürünler için oluşacak sektörün 7.5 milyar doları bulması öngörülüyor.

* Proje kapsamında okul öncesi, ilköğretim ile ortaöğretim düzeyindeki okulların sayısı 600 bini dersliğine  bilgisayar, projeksiyon cihazı ve internet altyapısı sağlanması hedefleniyor.

* Böylece 2013 yılı sonuna kadar dersliklere bilgi teknoloji araçları sağlanarak, bilgi teknolojileri destekli öğretimin gerçekleştirilmesi amaçlanıyor.

* 2012 yılında ihaleye çıkılması, ardından da ilk etapta 120 bin adetlik tablet PC üretimi yapılarak, önümüzdeki öğretim döneminde pilot projenin başlaması planlanıyor.

* İkinci etapta 600 bin adetlik üretim ardından da aşama aşama her öğrenciye tablet PC verilmesi gündemde.

* Projeyle birlikte 16 milyona yakın öğrenciye tablet PC verilmesi hedefleniyor.


Kimler Fatih’te yer almak istiyor ?
* Vestel
* Exper
* Casper
* Arçelik
* G. Mobile
* Netaş
* Lenovo
* HP
* Toshiba
* Intel
* Türk Telekom
* Turkcell
* Vodafone
* Blackberry (RIM)
* Apple



Milliyet

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu