Samsung Galaxy Tab 10.1 İncelemesi




Samsung'un ilk nesil Galaxy Tab P1010 tablet modelinin gördüğü büyük ilgi sonrası pazar biraz daha ağırlığını koymak adına piyasaya sürdüğü Galaxy Tab 10.1 modelini sizler için inceledik.

Galaxy Tab 10.1 modelinin Apple'ın açtığı patent davaları nedeniyle Almanya ve Avustralya'da tedbiren yasaklı olduğunu belirtelim.

Tabletin genel özelliklerini hatırlayacak olursak:

İşlemci : NVIDIA Tegra 2 çift çekirdekli 1GHz
İşletim Sistemi : Android 3.1 Honeycomb
İletişim bandı : GSM – HSPA
Ekran: 10,1 inç 800×1280 piksel 16M renk PLS LCD çoklu dokunmatik kapasitif
Hafıza : 16/32/64 GB dahili
RAM : 1 GB
Kamera : 3 megapiksel arka LED flaş, 2 megapiksel ön kamera
Kullanım Süresi : 9 saat
Navigasyon :Entegre A-GPS, dijital pusula, Google Haritalar
Bağlantılar : Bağlantı konnektörü, USB 2.0(adaptör ile), 3G, Bluetooth 3.0, Wi-Fi, Wi-Fi Hotspot, Wi-Fi Direct
Boyutlar : 256,7 x 175,3 x 8,6 mm
Ağırlık:565 gram

Kasa

Cihazımızın kasası 8.6mm ile piyasanın en incesi konumunda. Bu incelik elbette hafifliğine de yansıyor. Ürün kasası komple tek parça plastik malzemeden üretilmiş. Metalik görünüm verilse de bunun biraz hafifliğine katkı yapmak için kullanıldığı izlenimini veriyor. Bu bakımdan iki parmakla tutulabilecek kadar hafif. Kasa üzerinde açma kapama/kilit tuşu, ses artırma azaltma tuşu, SIM kart girişi, 3.5mm kulaklık jakı, iki stereo hoparlör ve bağlantı konnektör yuvası bulunuyor. Cihazda bildiğimiz genişleme yuvaları bulunmuyor. Özel adaptörlerle HDMI, USB 2.0, SD kart girişleri elde etmek mümkün.









Ekran

Samsung'un 10.1 inçlik ürününde kullandığı ekran PLS LCD türünden. Bu ekran iPad'de kullanılan IPS LCD'lere göre yüzde 10 daha fazla parlaklık ve daha geniş görüş açısı sunuyor. Cihazı her yönde kullanmak mümkün. Ancak açma kapama tuşunun aşağı geldiği durumlarda yanlışlıkla dokunarak kilitleme moduna sokulabiliyor. Ekranı iki eliniz ile çevresinden tutarak aşağı yukarı salladığınızda zoom işlemi gerçekleşiyor ve oldukça ilginç. Ekran üzerinde parmak izleri her dokunmatik ekranda olduğu gibi Samsung'da da bir problem olabiliyor.




Yazılım

Galaxy Tab 10.1 üzerinde Android işletim sisteminin tablet versiyonu Honeycomb çalışıyor. Geniş ekran deneyimini üst seviyede yaşatmak amacıyla geliştirilen bu sürüm Samsung'un ünlü TouchWiz arayüzünün tabletler için geliştirilmiş UX versiyonu ile harmanlanmış ve ortaya güzel bir arayüz çıkmış. 1GHz işlemci ve 1GB RAM ile işletim sistemi oldukça hızlı çalışıyor. Samsung modeline önemli yazılımlarla takviye yapmış. Tüm sosyal hesaplarınızı yönetebileceğiniz Social Hub, medya oynatıcılarını biraraya toplayan MediaHub, okunabilir içerikleri biraraya toplayan ReadersHub, kişiselleştirilebilir kısayollar içeren mini apps çubuğu, sık kullanılan uygulamaları biraraya getiren Live Panel bunların en iyileri.

Honeycomb arayüzü ilk başta karışık gelse de kısa sürede alışıyorsunuz. Alt kısımda bulunan görev çubuğu işletim sistemine ait ve sürekli görünüyor. Bildirimler anlık olarak görülebilirken gelen mailler buradan cevaplanabiliyor. Batarya durumu, Android 2.x sürümlerinden tanıdığımız Power Control tuşları, ana ekran tuşu, görev yöneticisi, ekran görüntüsü yakalama tuşu bu çubukta bulunuyor. Ana ekranda üst kısımda Google arama tuşu, sesli komut, uygulama paneli ve ekran düzenleme tuşu bulunuyor. Sayfalar ve menüler arasındaki geçiş oldukça hızlı.

Tablet üzerinde gelen Polaris Office yazılım tam sürüm ve ofis ihtiyacınızı karşılıyor. Ancak bazı Türkçe karakterleri desteklemediğini belirtmek gerekiyor. Klavye İngiliz formatında ve Türkçe desteği bulunmuyor. Android Market üzerinden Türkçe klavye seçenekleri bulmak mümkün. Klavye kullanımı oldukça kolay. Ekran geniş olduğu için uyumlu standlarla iki eli birden kullanmak mümkün.

Ayrıca içinde gelen fotoğraf düzenleme yazılımı ile de fotoğraflarınız üzerinde oynamalar yapabiliyorsunuz. Google Haritalar uygulaması geniş ekranda oldukça keyif veriyor.

Galaxy Tab 10.1'in kendi tarayıcısı oldukça kullanışlı ve hızlı. Sekmeli gezinti, Flash desteği, javascript ve HTML5 uyumu diğer tarayıcılara göre biraz daha öne çıkıyor. Kes, kopyala ve yapıştır işlemleri de üst menü çubuğunda beliren butonlarla kolayca yapılabiliyor.









Kamera

Galaxy Tab 10.1 üzerinde 3MP flaşlı arka kamera ve 2MP ön kamera bulunuyor. Arka kamera gündüzleri tatmin edici çekimler yapsa da gece çekimleri oldukça kalitesiz. Video kaydı ise 720p çözünürlüğünde ve günlük kullanım ihtiyacını fazlasıyla karşılıyor.


Video ve müzik

Galaxy Tab 10.1 1080p formatında video içeriklerini takılmadan oynatabiliyor. Kendi tarayıcısı ile YouTube üzerinden içerikleri izleyebilmek mümkün (Android 3.1 ve sonrası). Full HD formatındaki filmlerin kapasitesi yüksek olduğundan 16GB modelinde (4GB ROM, 12GB kullanıcıya ait) tablete kopyalayarak izleme imkanı yok. Filmleri daha küçük boyuta dönüştürmek gerekiyor.

Honeycomb işletim sistemi üzerinde ayrı bir video oynatıcı uygulaması yer almıyor. Galaxy Tab 10.1'in ilk kullanıcıları videolarını sadece galeri üzerinden görüntüleyebiliyor.

Her defasında galeri üzerine geçiş yapmak sinir bozucu bir durum olmasına karşın, video izlemek için bu duruma katlanmanız gerekiyor. Fakat önümüzdeki günlerde bu durumun küçük bir yazılım güncellemesi ile aşılacağının belirtilmesi ve hatta TouchWiz ile video oynatıcı konusunda yeni özelliklerin gelecek olmasının duyurulması bu eksiğin üstesinden gelineceğini gösteriyor. Bu durum için sabırsızlanan ve video düşkünü kullanıcılardansanız yazılım güncellemesini beklemeksizin Android Market üzerinden uygun bir video oynatıcı indirerek bu problemi aşabilirsiniz.

Video konusunda Galaxy Tab 10.1'in önemli artılarından birisi ise DivX ve XVid çözücü desteğinin sunulması olarak dikkat çekiyor. Bu sayede videolarınızı herhangi bir çevirme işlemine gerek kalmadan tabletiniz üzerinde sorunsuz şekilde izleyebiliyorsunuz.

Tarayıcı üzerinde 720p videolar sorunsuzca izlenebilirken 1080p videolarda takılmalar yaşanıyor.

Stereo hoparlörler sayesinde ses deneyimi en üst seviyede yaşanıyor. Video ve yerleşik müzik oynatıcı ile Mp3'leri yüksek ses kalitesiyle dinlemek mümkün.



Kablosuz bağlantılar

Cihaz üzerinde rakiplerine avantaj sağlayacak 3G modülü kullanılmış. Ülkemizde satılan modeller WiFi+3G olarak satılıyor. SIM kartınızı taktıktan sonra 3G servisiniz açık ise hemen internette dolaşmaya başlayabilirsiniz. 3G kullanmak istemiyorsanız WiFi n standardı ile yüksek hızda erişim sağlamanız mümkün. Ayrıca tabletinizi mobil hotspot olarak da kullanabiliyorsunuz. Bu da çok büyük bir ekstra.

Batarya

Cihaz üzerinde 7000mAh batarya kullanılmış. Manuel olarak değiştirilemeyen bataryayı teknik servislerde yenisi ile değiştirmeniz mümkün. Cihazı ofis düzenleme, internette sörf gibi basit ve sıradan işlerle kullanarak ve sık sık kilit konumuna alarak 24 saat kullanım süresine erişebildik. Ancak WiFi bağlantısı açık ve video sürekli oynatım halinde 5 saate yakın bir kullanım süresine eriştik ki bu da bundan daha aşağı düşmeyeceğini gösteriyor.

Sonuç:

Şu an piyasadaki en iyi tasarıma ve arayüze sahip tablet diyebiliriz. Yüksek performans, kaliteli ekran ince gövde, hafiflik gibi unsurlar ön planda. 3G versiyonu olması da ayrı bir avantaj. Plastik kasa, Honeycomb uygulamalarının henüz yaygınlaşmaması dezavantaj sayılabilir. Dolar kuru yüksek olmasına rağmen 1399TL avantajıyla Turkcell ve Electroworld'de satılan ürün resmi olarak ülkemizde 16GB kapasitesiyle satışa sunuluyor.

Android Uygulamalar

Yorumlar

  1. Bu urun ayni zamanda cep telefonu olarak kullaniliyor mu ben aldim ama bu ozelligini bulamadim tesekkurler

    YanıtlaSil
  2. İncelemeniz icin cok tessekur ederim bu urunden aldim ama cep telefonu ozelligi varmi bulamadim yardimci olursaniz sevinirim

    YanıtlaSil
  3. Ürünün 3G özelliği sadece data kullanımı için tasarlanmış. Telefon olarak kullanamıyorsunuz. Ancak üçüncü taraf uygulamalarla bu eksiklik de kapatılacaktır.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu