Wi-Fi Direct Sertifikasyonu Başladı, Cihazdan Cihaza Veri Aktarımı Mümkün Oluyor

Kablosuz veri aktarımı konusunda en başarılı protokol şüphesiz Bluetooth.
 



100m mesafeye kadar cihazlar arasında veri aktarımına izin veren Bluetooth standardı bugüne kadar geçilemedi. Özellikle WiFi kablosuz standardı yüksek hız ve mesafeler sunmasına rağmen cihazdan cihaza veri aktarımını gerçekleştiremiyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde yıllardır beklenen oldu ve Wi-Fi Direct standardı resmi olarak hayata geçti. Tam olarak ne tür hizmetler sunulacağı belli olmasa da dev firmalar Wi-Fi Direct standardını destekleyen cihazlarını Noel öncesi piyasaya sürmek için çabalıyor.

WiFi Direct standardında iki cihazın birbirini tanıması için tek bir cihazda bu sertifikanın yüklü olması yetiyor. Örneğin WiFi Direct sertifikalı bir yazıcı sertifikası olmayan bir dizüstünüzü tanıyabiliyor. Bu şekilde Wi-Fi Direct sertifikalı ürünler birebir tanıma yeteneğine sahip oluyor. Aradaki bağlantının ise güvenliği sağlanmış oluyor. Aynen Bluetooth standardında olduğu gibi.  Ayrıca iddialara göre Wi-Fi sertifikalı bir dizüstü aynı anda birden fazla cihaza da bağlanabilecek. Üstelik routera gerek kalmadan. Diğer bir nokta ise 802.11a/g/n protokollerinin 2.4GHz-5GHz aralığında desteklenirken Wi-Fi Direct sertifikasının 802.11b protokolü için herhangi bir gereksinime ihtiyaç duymaması.

Wi-Fi Direct sertifikasına sahip olabilmek için mevcut WiFi çiplerinin bir yazılımla güncellenmesi mümkün. Ancak hangi çipler bu listeye dahil olacak henüz bilinmiyor.Kablosuz alanında yeni bir devrim bizleri bekliyor olabilir.


Kaynak - Engadget

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu