Alexa Nedir?

(Blogculara ve site sahiplerine faydalı olacağını düşünerek alexa ile ilgili yazılara yer vermeye karar verdim. İnternetten derlenmiş bilgilerin çevirileri tamamen bana aittir.)



Alexa Rank Nedir?

Alexa.com, Amazon şirketinin bir kuruluşudur ve web sitelerinin trafik düzeyleri hakkında bilgi sunan bir web sitesidir. Alexa sıralaması, Alexa toolbar yüklü olarak bir web sitesini ziyaret eden kullanıcıların miktarına göre ölçülür.

Kendi sitesine göre ise:

Trafik sıralaması, Alexa Toolbar kullanan milyonlarca kullanıcının üç aylık toplam tarihsel trafik verilerine dayanır ve sayfa görünümlerinin ve ziyaretçilerinin karma bir ölçüsüdür.
İlk adım olarak, Alexa günlük olarak Web üzerinden tüm siteler için sayfa gösterimi ve sayısını hesaplar.
Ana Alexa trafik sıralaması zaman içinde bu iki miktardaki geometrik ortalama esas alınarak hazırlanmıştır. (Böylece bir sitenin ranki o sitenin ziyaretçilerinin yanı sıra site bu ziyaretçiler tarafından görüntülenen sayfaların sayısını da yansıtır)

Neden Alexa derecemi yükseltmek isteyeyim?


Webmasterlar, reklam verenler ve reklam ağları,  web sitenize verilen bir bağlantının değerini belirlemek için blogunuzun Alexa sıralamasını kullanır. O zaman reklam fiyatlandırması konusunda sizin pazarlık gücünü artırmak gerekir çünkü Eğer link veya site satarak para kazanmak isterseniz, kesinlikle Alexa derecenizi yükseltmek isteyeceksiniz çünkü reklam ödemelerinde gücünüzü artıracaktır. Alexa sitesinde bulunan ReviewMe, Text Link Ads ve Sponsored Reviews bölümleri reklam satma gücünüzü belirleyen ağlardır.

Alexa Rank ile ilgili problemler


Alexa genelde büyük bir webmaster ve teknik ziyaretçi kitlesine sahip web siteleri için doğru ölçümler yapar. Bunun nedeni webmaster veya teknik ziyaretçi kitlesi Alexa toolbar kullanması ve ziyaret ettikleri sitelerin rankini artırmasıdır. Alexa toolbar kullanmayan sade ziyaretçiler ziyaret ettikleri sitelerin rankini artırmamaktadır.

Bu nedenle, Alexa bir sitenin ulaşım, trafik ve performanslarının ölçümünde bir çok yanlış yöntem kullanmaktadır.Alexa web trafiğini ölçmek için saça bir yol kullansa da maalesef web sitenizde reklam değeri ölçümü için webmasterlar ve reklam ağları tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Alexa Rank site para kazanma stratejilerinin merkezi bir unsuru haline gelmiştir.

Örnek : Dosh Dosh Sitesinin Alexa Ranki




Blogumu yeni domanime 2007 yılında taşımamdan üç ay sonra Dosh Dosh sitemin ranki 3 milyondan şimdiki 21 709 a yükseldi. Bu büyüme tutarlı olmuştur ve bunun sebebinin Dosh Dosh içeriğinin webmasterlara yönelik olmasının olduğunu düşünüyorum. Dosh Dosh için genel günlük trafik giderek her geçen gün artması bunun başka bir makul sebebi. Alexa rankteki artış özellikle webmaster sitelerinde çok aktif olmama bağlı. Örneğin Digital Point forumlarından her gün ziyaretçi gelmekte.

Nasıl Alexa ya başlarım?

Alexa kullanmaya başlamak için iki kolay yol vardır.

Eğer Internet Explorer kullanıyorsanız bu sayfayı http://www.alexa.com/site/download/ ziyaret edin ve Alexa Toolbar ı indirin.

 Eğer Firefox kullanıyorsanız Alexa Rank ve Google PageRank in yanı sıra diğer yararlı özellikleri gösteren SearchStatus eklentisini indirin.

Ben size daha fazla yararlı ve daha az hantal olması bakımından Alexa araç çubuğu yerine Firefox ve SearchStatus kullanmanızı öneririm.

Herhangi biri Alexa Ranking ile oynayabilir mi veya manipüle edebilir mi?

Bir Alexa sıralamasını bir milyondan 100.000 düzeyine indirmeyi sağlayacak yöntemler olduğuna inanıyorum ancak 10 000 veya 1 000 seviyelerine inebilmek ayrı bir zorluk seviyesi gerektirir çünkü bu aralıklarda büyük web sitelerinin sıkı bir rekabeti vardır.

Bazıları Alexa da hile yapmanın imkansız olduğunu savunurken, bazıları otomatik sörf veya scriptlerle bazı seviyelerin aşılacağını iddia etmektedir. Her iki tarafa da katılmıyorum çünkü otomatik sörf veya diğer farklı metodlar her blog için aynı sonucu vermeyebilir.

Bunun en kolay yolu diğer yazıda belirtilen yöntemleri denemek ve sonuçları incelemek olacaktır.



Kaynak - Dosh Dosh

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu