Yurtdışından gelen cihazlar neden pahalı?

Büyük teknoloji firmalarının belirli ülkelerde olması sebebiyle yeni piyasaya sürülen cihazların ülkemize gelmesi oldukça zaman alıyor. Bu zamanı beklemek istemeyenler ise yurtdışından siparişle veya bizzat yanında getirmek suretiyle bu cihazları edinme yoluna gidiyorlar. Ancak ebay,amazon gibi sitelerde uygun bir fiyata satın aldıkları cihaz Türkiye 'ye geldiğinde fahiş fiyatlara çıktığına şahit olanların ya da "bekleyelim Türkiye 'de piyasaya çıktığında alırız" deyip yurtdışı fiyatından çok daha yüksek bedel ödeyenlerin sayısı oldukça fazladır. Peki nasıl oluyor da bir ürüne bu kadar fiyat bindiriliyor? Aslında olay tamamen ithalat vergilerine dayanıyor. Nedir ithalat vergisi? Yurtdışından getirilen ve belirli kıstaslara dahil ürünlere ülkemizin aldığı vergilerdir. Yani ha deyince ülkeye ürün sokamazsınız aksi takdirde kaçakçılık hükümlerine tabi olursunuz. Yurtdışından getirilen cihazlar belirli kıstaslara girerse demiştik peki nedir bu kıstaslar? Gümrük Kanunun belirlediği sınırlardır. Dışarıdan getirilen cihazlar bu kanuna göre değerlendirilir. Vergilendirme de yine bu kanuna göre yapılır. Şimdi teknolojik cihazlar açısından Gümrük Kanununa göre vergilendirmeye bir bakalım:

Ürün Getirme Sınırı

Bir vatandaş yurtdışından geldiğinde yanında getirebileceği teknolojik eşyalar Gümrük Kanunu Beşinci Madde 58 ek 9 da sıralanmıştır. Bunun haricindekiler veya fazlası vergiye tabidir:

"ELEKTRONİK /DİJİTAL EŞYA"
1-LCD veya plazma ayrımı yapılmaksızın bir adet renkli televizyon (55 ekrana [55 ekran dahil] kadar)
2- Birer adet video kamera (10 adet boş kaseti ile birlikte) ve fotoğraf makinesi (hafıza kartı veya 5 adet filmi ile birlikte)
3- Bir adet GPS yön bulma cihazı
4- Bir adet dizüstü bilgisayar ya da PC, aksam ve parçaları (flash bellek, harici hard disk dahil)
5- Bir adet radyo veya radyo-teyp
6- Her türlü ses ve görüntü kaydedici ve oynatıcı cihazlardan bir adet ile bu cihazlara ait toplam 10 adedi geçmemek üzere üzerine kayıt yapılabilen plak, teyp kaseti, CD, VCD, DVD
7- Bir adet kasetli veya oyun kartlı elektronik oyun aleti
8- Tv, müzik çalar, video oynatabilme özelliğine sahip olanlar dahil olmak üzere GSM-Cep telefonu (yabancı misyon mensupları hariç iki takvim yılında 1 adet) "

Cep telefonu pasaporta işlendiği için her zaman getiremezsiniz ancak bilgisayar, mp3çalar veya dijital kamera getirebilirsiniz. Yurtdışına sık sık çıkıp yanında bilgisayar, mp3çalar vb. getirenleri bir kenara bırakarak sadece internetten sipariş verenler veya piyasaya sürülmek üzere yurda sokulanlar için vergilerden bahsedeceğim.

Sipariş Yoluyla Getirilenler:

Yurtdışı bir satış sitesinden aldığınız ürünün kanuna göre nasıl kıstaslara tabi olduğuna bakarsak:

"MADDE 45- (1) Türkiye Gümrük Bölgesindeki bir kişiye posta ya da hızlı kargo taşımacılığı yoluyla gelen, gümrük kıymeti gönderim başına toplam 150 Avro’yu geçmeyen, ticari miktar ve mahiyette olmayan eşyaya muafiyet tanınır. "

Yani 150 euro altındaki ürünler için vergi ödemiyoruz. Peki 150 Avroyu geçtiğinde nasıl vergi uygulanıyor?:

"MADDE 62- (1) Önemli değeri olmayan eşya ve yolcu beraberinde getirilen hediyelik eşya muafiyeti hükümleri saklı kalmak üzere, her bir sevkiyat ya da 18 ve daha yukarı yaştaki her bir yolcu için kıymeti 1500 Avro’yu geçmeyen eşyanın;
a) Avrupa Birliği ülkelerinden doğrudan gelmesi durumunda %18,
b) Diğer ülkelerden gelmesi durumunda %20,
oranında ve kıymeti üzerinden tek ve maktu bir vergi tahsil edilir. "

Ürünümüz 150 euro yu aştığında AB ülkeleri için %18, diğer ülkeler için %20 vergi uygulanıyor kargo ücreti dahil edilmiyor. 1500 euro yu geçtiğinde ise ekstra vergiler devreye giriyor onlara değinmeyeceğim çünkü o kadar fazla miktarı ödeyen vergiye de razı olur biz orta halli ürünlere bakıyoruz :)

Beraberinde Getirilen Ürünler

Yurtdışından muafiyet harici getirilen ürünlerde ise kıstas şu şekilde :

"MADDE 61- (1) 59 uncu maddede bahsi geçen muafiyet, 60 ıncı maddede belirtilen eşya hariç olmak üzere, her bir yolcu için toplam gerçek kıymeti 430 Avro’yu geçmeyen eşya için uygulanır. Ancak, 15 yaşından küçük yolcular için bu miktar 150 Avro olarak uygulanır. "

Yani yanımızda 430 euroluk ürün getirebiliriz. Fazlası için ise yine aynı vergiler uygulanmaktadır. Ancak ürünün değeri yanınızda fatura varsa ona göre belirlenir yoksa gümrük görevlisi tarafından belirlenir. Ancak bu şekilde birden fazla ürün getiren sanmıyorum çok fazla olsun. Yoksa astarı yüzünden pahalı oluyor. Bavul ticareti denen olay ise bunun farklı bir çeşidi.

Vergi Ürüne Nasıl Yansıyor?


Örnekle açıklamak gerekirse ebayden 150 euroya aldığınız ürünlere vergi uygulanmıyor. Ancak dikkat edilmesi gereken çok önemli bir nokta var. Öğrendiğim kadarıyla seçtiğiniz kargo şirketi gümrük işlemlerinin uzaması veya sıkıntı çıkması nedeniyle ürünü kendi deposunda bekletebiliyor. İşte bu esnada ekstradan depo ücreti ve ülkemize özgü bazı vergiler alınıyor. 150 euro bir anda 200-250 euroya çıkıyor ve aradaki farkı ödedikten sonra ürünü teslim alabiliyorsunuz. Bazen farklı bahanelerle yine ürününüz depoda bekleyebiliyor. Bu konuda UPS ve Royal Mail in sıkıntısız ürünü elinize ulaştırdıkları belirtiliyor. Elinize ulaşan ürüne 2 tl lik bir ekstra ücret ödüyorsunuz.
Diyelim Apple Store Türkiye 'ye hizmet vermeye başladı(!) ve iPad siparişi verdiniz. iPad in fiyatı 700 euro olsun. Artık vergiye tabi oluyoruz. Ödememiz gereken vergi ürün Amerika 'dan geldiği için %20. Yani 140 euroluk fark oluşuyor. Toplam da iPadimiz için 1604 TL ödüyoruz. Gümrükte sıkıntı olmadığı takdirde -ki genelde bu çok fazla olmuyor- 267 TL lik vergiyi ödedikten sonra iPad bizim oluyor :P
Cep telefonları için durum biraz farklı. Yanımızda getirdiğimiz telefon için operatörümüzün sadece belirli şubelerinde yapılan kilit açma işlemini yaptırmamız gerekiyor. 10 TL lik bir ücret yanında tabi kayıt ettirdiğimiz pasaportumuzun da yanımızda olması gerekiyor.
Son olarak yurtdışında gördüğünüz ama Türkiye 'de piyasaya çıkınca oldukça pahalıya malolan ürünlerden bahsetmek gerekirse; ürünlerin ülkeye toplu olarak girişi ensasında 150 euroluk kıstasa mı yoksa 340 euroluk kıstasa mı tabi onu tam olarak bilemiyorum. Ancak yine iPad örneğini vereceğim. Diyelim büyük firmalardan X, 700 euro değerindeki iPad i satışa çıkaracak. İlk olarak Amerika 'dan geldiğini varsayarak yüzde 20 lik vergiyi koyuyoruz:840 euro. Sonra bunun üzerine % 18 KDV yi ekliyoruz:991 euro. Ekstra da firmanın karını 50 euro olarak düşünürsek 1041 euro ediyor. Toplamda iPad kura göre 1980 TL civarı bir paraya gelmiş oluyor. Anladığım kadarıyla fiyat hesaplamaları bu kadar. Yanlışlarım varsa şimdiden herkesten özür diliyorum.

(İnternetten derlenmiştir. Fiyatlar değişebilir.)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu