Programcılıkta değişim rüzgarları

COBOL, C++, Java programcıların yoğun olarak tercih ettikleri diller. Bu temel taşlarının arasına ise bir düzine yeni programlama dili katılacağa benziyor. Google firması Go ile, Microsoft firması Kadu ile ve pek çok firma farklı diller ile programcılık alanına yenilik kazandırmayı planlıyor. Geçtiğimiz hafta Portland'da düzenlenen Birinci Yeni Diller Oluşumu Toplantısı (Emerging Languages Camp) bu konuda önemli gelişmelere sahne oldu.

Dil programlama yıllardır bir devrim olarak görülmese de bir grup amatör ve profesyonel programcı daha güçlü web ve mobil uygulamalar yapabilecek yeni programlama dillerinin üretilmesinin zarurui olduğunu düşünüyor. Google, Microsoft ve daha bir çok programcı şimdiki dillerden çok daha gelişmiş ve sofistike olan alternatif diller üzerinde çalışıyor. Google ve Microsoft gibi şirketlerden gelen tasarımcılar, akademisyenler ve araştırmacılar, uygulama ve altyapıların evrim geçirmesini hedefliyor.



Toplantıda tasarımcılar yeni gelişmeye başlayan diller hakkında bilgiler verdiler. Tüm tasarımcıların ortak arzusu ise onlarca yıllık programcılık dillerinden kurtularak modern bilişime uygun yeniliklere kapıyı açmak. Google mühendisi Rob Pike bu durumu şöyle özetliyor :

"Programcılık alanında bir Rönesansa ihityacımız var. Günümüzdeki diller artık insanların çözülmesini istediği problemleri çözmekten çok uzak."

Pike'a göre Google merkezinde yapılan ölçümler C++ dilinin kodlarının bilgisayar tarafından işlenerek insanların anlayabileceği formata dönüştürülmesi dakikalar hatta saatler alabildiğini ortaya koymuş. Ancak yeni programlama dili Go ile bunu yapmak sadece saniyeler almış. Ayrıca Go dili alternatif uygulamalar için denenmeye başlamış bile.

Programlama alanında diğer bir gelişme ise Brüksel Üniversitesi öğretim üyesi Tom van Cutsem tarafından mobil cihazlardaki uygulamalarda kullanılmak üzere deney amaçlı yazılan "ortam yönelimli programcılık". AmbientTalk adı verilen bu prototip dilin, nesne ve etmen yönelimli programcılıktan oldukça farklı olması bekleniyor. Mobil cihazlarda oldukça değişken ve öngörülemez olan network bağlantılarının bu dezavantajını AmbientTalk, mesajları arabelleğe alıp bağlantı tekrar kurulduğunda karşı aygıta göndererek ortadan kaldırmayı planlıyor.


Önümüzdeki yıl içinde artık farklı dillere merhaba deme zamanının geldiği anlaşılıyor. Bu değişimle birlikte internet ve bağımsız uygulamalar alanında önemli gelişmeler olacağını tahmin etmek zor değil. Bunun yanında Php ve Asp gibi web programlama dillerinde de buna paralel olarak önemli gelişmeler yaşanabilir. Programcıları artık uykusuz geceler bekliyor...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu