Apple Devrimi Kafalarda mı Yoksa Teknolojide mi Oldu ?

Bir nesil Microsoft ve Apple arasındaki rekabet hikayeleriyle büyüdü. Özellikle 90 lı yıllarda kişisel bilgisayarlar fiyatlarının herkesin alabileceği bir seviyeye inmesiyle işletim sistemi alanında büyük bir mücadele yaşanmıştı. Kişisel bilgisayar alanındaki bu hareketliliği önceden hisseden Bill GATES elini çabuk tuttu ve Windows işletim sistemiyle pastadan en büyük payı kendisine kapmış oldu. Aynı dönemde sıkıntılarla boğuşan Apple geç de olsa bu yarışa katıldı ve Microsoft'un ardından ikinci sıraya yerleşti.



2000 li yıllara geldiğimizde ise durum tersine işlemeye başladı. Artık kişisel bilgisayar piyasası deyim yerindeyse doymuştu ve daha mobil alanlara geçme ihtiyacı hissetmeye başlamıştı. Ancak kendini henüz göstermeye başlayan yıldız bir sektör bu dönemlerde ortaya çıkmaya başlıyordu:Mobil cihazlar. Aslında walkman tarzı cihazlarla bu sektör önceden de vardı ancak milenyuma girerken büyük bir değişim geçiriyor ve dijital platforma taşınıyordu. İşte Steve Jobs'un mükemmel ileri görüşü burada devreye girdi. Kendi firması Apple ile olan kavgaya bir son veren ve tekrar şirkete geri dönen Jobs hemen bir gelecek planı hazırlamıştı ve bu planın odak noktasını mobil cihazlar oluşturuyordu. Jobs'un planı ise ilk meyvesini 2001 yılında iPod ile verdi. Piyasada mevcut pek çok mp3 çalardan daha üstün özellikler taşıyan bu yeni cihaz pahalı olmasına rağmen kısa sürede kendisini kabul ettirdi. Aradan geçen on yılda değişti, küçüldü, ekranı renklendi ve kapasitesi arttı. Son olarak iPod Touch ile dijital medya oynatıcı alanında büyük bir devrim yapan Apple 200 milyon civarı bir satış rakamına imza atarak kırılması güç bir rekorun sahibi oldu. Jobs'un diğer bir tarihi başarısı ise 2007 yılında iPhone ile akıllı telefon pazarına girmesi oldu. Cep telefonu piyasasının yüzde birine hakim olma amacını taşıyan iPhone, piyasayı domine eden büyük firmaların kaplumbağa-tavşan hikayesinden dersini alamamış mehter marşını andıran telefon üretim planlarının da etkisiyle akıllı telefon alanında da büyük bir devrim yaptı ve tarihin en ilgi çeken telefonu haline geldi. Takip eden yıllarda iPhone kendini çok geliştirdi ve 2010 yılı itibariyle yaklaşık 100 milyon telefon satarak bu alanda da bir rekor kırdı.



Jobs'un büyük başarısının sırrının bu olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz çünkü Jobs'un perde arkasındaki en büyük başarısı oldukça farklı. Teknolojiden çok pazarlama stratejisi Apple firmasını şu anki konumuna getirdi. Steve Jobs hem bilgisayar hem de mobil cihazlar alanında adeta bir tekel meydana getirdi. Açık kaynak yazılımlara destek vermedi. Üçüncü parti uygulama geliştiricilerini sıkı kontrol altında tuttu ve asla kopya konusunda taviz vermedi. Son dönemlerde bazı replica firmaları ortaya çıksa da büyük hukuki mücadeleler yaparak haklarından geldi. Ürünleri tüm dünyada aynı anda satışa çıkarmayarak üretim sıkıntısı yaşamamaya çalıştı. Ülke ülke, kıta kıta yaptığı dağıtımlarla beklentileri soğutmayarak ürünlerini müşterilerle buluşturdu. Kontrolü haricinde ne bir işletim sistemi ne de bir cihaz sattırmadı. Mac OS işletim sistemi sadece tanımlanmış donanımlarla çalıştığı için kopyalanması fazla mümkün olmadı. Bu sayede Apple hisse senetleri Microsoft hisselerinin çok üstünde bir değerde işlem görüyor.



Peki bu zaman diliminde Microsoft neler yaptı? PC satışlarının tavan yapmasıyla Windows XP işletim sistemi tarihin en çok kullanılan işletim sistemi haline gelmişti. Bill GATES'i aldatan da bu oldu. Mobil cihaz piyasasına gerekli önemi vermedi. Akıllı telefonlar için ürettiği Windows CE işletim sistemi dönemin yıldızı Palm karşısında fazla yenilikçi olamadı ve geride kaldı. Bunu üzerine Microsoft, Windows Mobile olarak işletim sistemini yeniden revize etti ancak bu da piyasada ilaç olamadı ve büyük iPhone darbesini yemesi gecikmedi. Medya oynatıcılar alanına ise hiç önem vermedi. Microsoft Zune ile büyük bir başarı yakalayamadı ve rakiplerine meydan okuyamadı. Yakın zamanda Microsoft Kin ile piyasaya iddialı girdi ancak bu projeyi de rafa kaldırdı. En büyük fiyasko ise Vista işletim sistemi ile oldu. Vista, Xp'ye göre isteneni veremedi ve başarısız oldu. Microsoft şimdilerde Windows 7 ile, dağılan karizmasını yeni yeni toparlamaya başlıyor. Ancak akıllı telefonlar için hazırlamaya devam ettiği Windows Phone 7 işletim sistemini Apple'ın iPhone4'üne rakip olarak zamanında piyasaya süremediği için yine geride kaldı. Windows Phone 7 hayata gözlerini açtığında rakipleri yürümeye başlamış olacak.



Microsoft'un diğer bir hatası ise korsan kopyalara engel olamaması oldu. Özellikle Windows XP ile başlayan korsan rüzgarına karşı koyamayan Microsot belki sattığı işletim sistemi kadar da korsan kopya üretilmesine neden oldu. Tabi Windows sistemlerinin çok başarılı olması ve Bill GATES'i zengin etmesi bunun önemsenmemesinde etkili oldu. Apple'ın işi sıkı tutarak Microsoft'un karını geçmesiyle akıllar başa geldi ama ne fayda...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu