4G Savaşları Başlıyor

Ülkemizde henüz 3G teknolojisine yeni yeni alışmaya başlarken dünyada pek çok ülke 4G adı verilen çok hızlı internet teknolojisini son kullanıcılarına sunmaya hazırlanıyor. 4G dijital ortamda "4. nesil iletişim" olarak tanımlansa da terminolojide LTE (Long Term Evolution) olarak geçmekte. Yani Türkçe karşılığıyla "uzun vadeli gelişim". 4G teknolojisi 3G den bariz olarak daha üstün ve 5 kata kadar hız ve bant genişliği sağlıyor. Bu sayede yüksek çözünürlüklü videoların ve büyük boyutlu dosyaların paylaşımı oldukça hızlı hale geliyor. Örneğin 3G ile teorik olarak 1.8MB-14.4MB aralığında veri iletimi sağlanırken, 4G ile 50MB-100MB arasında bir hıza ulaşılabiliyor.



2010 yılı başlarında 4G denemelerine başlayan büyük operatörler artık bu hizmeti son kullanıcıya ulaştırmaya hazırlanıyorlar. 24 ülkeden yaklaşık 51 operatör önümüzdeki üç yıl içinde bu hizmeti veriyor olacaklar. Bu bakımdan belki de en şanslı ülke ABD denebilir. Amerika'nın en büyük iletişim operatörlerinden T-Mobile, 21 Temmuz sabahı ülkedeki yaklaşık 85 milyon kullanıcısına yükzek hızlı HSPA+ hizmetini vermeye başladı ve 2011 yılında bu sayıyı 185 milyona çıkarmayı hedefliyor. HSPA+ teknolojisinin teorik olarak 4G-LTE teknolojisi olmadığı iddia edilse de çok yakın hızlar vaad ediyor.



Amerika'da 4G hizmetine başlayacak diğer bir operatör ise Verizon. Kasım ayında New York, LA, Chicago ve Philadelphia gibi büyük eyaletlerde yaklaşık 30 noktada hizmete girecek 4G hizmetinden 10 büyük havalimanı da yararlanacak. Verizon aynı zamanda USB modemlerle de 4G hizmetini destekleyecek.



Önümüzdeki üç yıl içinde 4G hizmetini müşterilerine sunmaya hazırlanan operatörler ise şu şekilde:

# 2010: Vivacell-MTS (Ermenistan), Telus (Kanada), Bell Canada (Kanada), Finland TeliaSonera (Finlandiya), NTT DoCoMo (Japonya), Emobile (Japonya), Norway TeliaSonera (Norveç), SK Telecom (Güney Kore), KTF (Güney Kore), Sweden TeliaSonera (İsveç), TeleNor Sweden (İsveç), Tele2 Sweden (İsveç), CenturyTel (ABD), MetroPCS (ABD) ve Verizon Wireless (ABD).

# 2010 ya da 2011: Rogers Wireless (Kanada), Vodafone Almanya (Almanya), Cox (ABD) ve Vodacom (Güney Afrika).

# 2011: China Mobile (Çin), T-Mobile (Almanya), Hutchison (İrlanda), Softbank Mobile (Japonya) LG Telecom (Güney Kore), AT&T Mobility (ABD), Aircell (ABD).

# 2011 ya da 2012: T Mobile (Avusturya), Mobilkom Austria (Avusturya), Hutchison 3 (Avusturya), Avusturya Orange (Avusturya), China Telecom (Çin), France Orange (Fransa), Telecom NZ (Yeni Zelanda).

# 2012: KDDI (Japonya), Chunghwa Telecom (Tayvan) ve MTS (Özbekistan)

Türkiye'de baktığımızda ise 3G teknolojisi bir yılını yeni doldurdu. Gerçi ihale süreci ve hizmetin verilmesi bazı problemler yüzünden bir yıl gecikmeli olarak başlayabilmişti. Yani şu an ikinci yılımızda olabilirdik. 4G teknolojisi ile ilgili sınırlı alanda bazı operatörlerin denemesi olsa da operatörlerimizin 3G nin kaymağını yemeyi bitirmesinden sonra bu yeni teknoloji için adımlar atacağını ve yatırımlar yapacağını tahmin etmek hiç de zor değil. Tabi herhangi bir tarih vermek imkansız...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Üç yıl pil ömrü sunan yeni kablosuz mouse!

Süper Zenginlere Mini Denizaltı : EGO

Internet üzerinden sabit hatları aramanın en uygun yolu